Komunalna naknada

Poštovani članovi UGP-a,

Dobar dan Vam želim svima, a posebice želim izraziti dobrodošlicu članovima koji su se sinoć vratili sa studijsko-hodočasničkog putovanja iz Italije.

Želim Vas izvijestiti o „uspjehu“ UGP-a koji smo ostvarili svojim utjecajem na donošenje Odluke o komunalnoj naknadi. O kronologiji događanja oko donošenja Odluke o komunalnoj naknadi redovito ste izvješćivani i ovo je sada konačno izvješće. Odluka je usvojena 21.09.2012. godine na sjednici općinskog vijeća. Svi naši prijedlozi o načini izračuna visine komunalne naknade su usvojeni. Samo jedan koeficijent namjene poslovnog prostora je djelomično usvojen; mi smo predlagali koeficijent za proizvodnju 0,6, a usvojen je 0,8. Naš uspjeh ogleda se u zaustavljanju neopravdanog i neargumentiranog poskupljenja komunalne naknade za oko 125 % u ovo recesijsko vrijeme. Za nijedno gospodarsko društvo, čije je sjedište u Posušju, komunalna naknada neće poskupjeti, a za proizvodnju i tov stoke će i pojeftiniti.

Pored načina izračuna komunalne naknade usvojeni su i neki drugi naši prijedlozi, koji uopće nisu bili predviđeni u prvom njihovom prijedlogu. Naime, radi se o vrlo bitnim stvarima, npr.:

1. Po prijedlogu Urbikoma, komunalna naknada bi bila prihod Urbikoma. Mi smo predlagali i inzistirali na tome da ona bude prihod općinskog proračuna  iz dva osnovna razloga:

–       tako je predviđeno Zakonom o komunalnom gospodarstvu ŽZH,

–       na taj način prihodi i rashodi komunalne naknade  bi će transparentniji.

1. Novoosnovana gospodarska društava oslobođena su plaćanja komunalne naknade u prve dvije godine poslovanja;
  2. Komunalna naknada ne plaća se za poslovne prostore koji su van funkcije.

Poštovani članovi, uvjeren sam da smo uradili „veliku“ stvar kako za sve članove UGP-a, tako i za cjelokupno gospodarstvo u općini Posušje.

Ne mogu ne reći i slijedeće: Udruga je dosadašnjim radom  pokazala i postala prepoznatljiva, od mnogih, kao Udruga koja se zalaže za opće dobro građana Posušja i koja se ne veže niti za jednu političku opciju, a siguran sam da ćemo tako i nastaviti.

I na kraju; ne znam hoćete li složiti, pokazalo se da članarina koju ste platili nije samo  još jedan trošak, već je to investicija koja će se mnogima članovima višestruko isplatiti i čestitam Vam zbog toga.

S poštovanjem,

Tajnik Udruge: