Održana konferencija „Inicijativa 20 + 5 + 6 – stanje i perspektive ekonomskog razvoja

U organizaciji Udruženja poslodavaca FBiH i Večernjeg lista, a pod pokroviteljstvom Izaslanstva Europske unije u BiH,  4. rujna 2019., u hotelu Mepas u Mostaru, održana je konferencija „Inicijativa 20 + 5 + 6 – stanje i perspektive ekonomskog razvoja“.

Konferenciji je nazočilo više od 200 gospodarstvenika, predstavnika zakonodavne i izvrše vlasti i predstavnika međunarodnih institucija u BiH.

Tema konferencije bila je  Inicijativa UPFBiH koja predstavlja set prijedloga novih zakona, izmjena i dopuna postojećih zakona te izmjena i dopuna podzakonskih akata, s ciljem rasterećenja gospodarstva i poboljšanja poslovnog okruženja. U uvodnom obraćanju, predsjednik UPFBiH Adnan Smailbegović istaknuo je kako je ova konferencija zapravo okupljanje oko jedne dobre ideje, ideje ekonomskog rasta i razvoja FBiH i BiH te povećanja životnog standarda građana i radnika, kazavši kako bh. društvo zaslužuje jedan bolji ambijent i jedan veći standard koji se zaista može napraviti.

”Mi želimo preuzeti svoj dio tereta u ovom društvu, jedan partnerski odnos s Vladom, sa sindikatima i sa svim ostalim sudionicima procesa i naravno povećanje ekonomskog rasta i poboljšanje kompletnog ambijenta…. Ciljevi ove čitave priče su rasterećenje gospodarstva, što će značiti veće naplate javnih prihoda, smanjenje sive ekonomije u značajnoj mjeri povećanje investicija i podizanje konkurentne sposobnosti domaćeg gospodarstva. Sigurni smo i da će svako ovo rasterećenje ići u korist radnika”, istaknuo je Smajlbegović.

Predsjednik Vlade FBiH Fadil Novalić i ministrica financija Jelka Milićević, su, načelno, podržali  prijedloge poslodavaca, uz uvjet, da se ne naruši stabilnost proračunskih i izvanproračunskih fondova u FBiH.

Nakon završene konferencije i svega što smo čuli, moramo, nažalost, konstatirati da je pred poslodavcima još dugačak i neizvjestan put do usvajanja prijedloga iz Inicijative 20+5+6, temeljem kojih bi došlo do rasterećenja gospodarstva i povoljnijeg poslovnog okruženja.