Sve je politika, pa i unapređenje poslovnog ambijenta !

U Večernjem listu objavljen je Intervju s predsjednikom Udruge gospodarstvenika Posušje Ivanom Pavkovićem. Objavu prenosimo u izvornom obliku.

Udruženje poslodavaca Federacije Bosne  i Hercegovine i Večernji list, a pod pokroviteljstvom Izaslanstva Europske unije u BiH, organiziraju konferenciju “Inicijativa 20+5+6 – stanje i perspektive razvoja gospodarstva” koja će  4. rujna 2019. godine biti održana u Mostaru.

“Inicijativa 20+5+6” predstavlja set prijedloga novih zakona, izmjena i dopuna postojećih zakona te izmjena i dopuna podzakonskih akata u cilju rasterećenja i poboljšanja poslovnog ambijenta.

Kao član i predsjednik Udruge gospodarstvenika Posušje te suvlasnik i direktor prodaje Mesne industrije Rakitno, Ivan Pavković je preko Udruge imao mogućnost utjecati na donošenje propisa koji se odnosi na poslovno okruženje. Međutim, većinu prijedloga poslodavaca u cilju postizanja boljeg poslovnog ambijenta nije podržala vlast.

Uvjeti poslovanja u BiH moraju se poboljšati i to mora biti zajednčki cilj i gospodarstvenika i tijela javne uprave i institucija, smatra Pavković.

Bili ste uključeni u izradu prijedloga zakonskih i podzakonskih rješenja koja su u konačnici pretočena u Inicijativu 20+5+6. Što za Vas predstavlja ova inicijativa i  što ona znači za  poslovnu zajednicu u FBiH ?

Za mene, osobno, a mislim i za sve poslodavce, ova Inicijativa predstavlja dobar, ispravan i konkretan način rješavanja problema u gospodarstvu, koji će, nadam se, uz malo dobre volje članova izvršnih i zakonodavnih tijela vlasti, rezultirati povoljnijim uvjetima poslovanja.

Opća je ocjena da bi usvajanjem predloženih zakonskih rješenja iz “Inicijative 20+5+6” korist i napredak osjetili svi. A šta bi za Vas, kao  poslodavca, značilo i kako bi se na poslovanje Vaše kompanije odrazilo prihvatanje predloženih zakonskih rješenja u okviru Inicijative 20+5+6 od strane izvršne i zakonodavne vlasti u FBiH?

Usvajanje ovih zakonskih rješenja omogućilo bi konkurentnije i profitabilnije poslovanje, nove investicije i nova radna mjesta, kao i veće plaće i veći broj zaposlenih.

Godinama domaći i međunardoni zvaničnici upozoravaju na loš poslovni ambijent u FBiH. Kakva je Vaša ocjena trenutnog poslovnog ambijenta i koji su to gorući problemi koji opterećuju i negativno utječu na poslovanje kompanija? Šta je najveći problem konkretno za Vašu kompaniju?

Po analizi lakoće poslovanja u 190 zemalja svijeta, koju je uradila Svjetska banka za 2019., BiH je pala za tri mjesta u odnosu na prošlu godinu, nalazi se na 89 mjestu i po lakoći poslovanja BiH ima najlošije uvjete u Europi. BiH je posebice loše rangirana po lakoći osnivanja poduzeća i po tom kriteriju je na 183 mjestu. Po kriteriju dobivanja građevinske dozvole nalazi se na 167, a po poreznoj politici na 139 mjestu.

Po analizi Svjetskog ekonomskog foruma BiH je na rang listi globalne konkurentnosti na 91 mjestu, od 140 zemalja svijeta. Posebice se ističe negativan podatak da je BiH na 128 mjestu od 137 zemalja svijeta po kriteriju efikasnosti javne uprave.

Ako se tome pridoda da se ciljevi Reformske agende, o rasterećenju gospodarstva kroz porezna i neporezna davanja i smanjenju doprinosa na plaću, nisu ostvarili, te politička nestabilnost i neefikasno pravosuđe, moramo konstatirati da su u BiH loši uvjeti za poslovanje i da se mora HITNO raditi na poboljšanju poslovnog okruženja, a tu je najveća odgovornost na institucijama, točnije, na nositeljima zakonodavnih i izvršnih funkcija na svim razinama u ovoj državi.

Koliko ste kao poslodavac do sada bili u prilici da utičete na donošenje zakonskih rješenja koja se odnose na poslovni ambijent? Da li su inicijative poput ove koju je predložilo Udruženje poslodavaca FBiH (Inicijativa 20+5+6) efikasan način uključivanja poslodavaca u kreiranje poslovnog ambijenta?

Kao član i predsjednik Udruge gospodarstvenika Posušje imao sam mogućnost utjecati preko Udruge na donošenje propisa koji se odnose na poslovno okruženje, od općine do razine države. Udruga je to redovito radila i radit će i u bubuduće. Nažalost, većina naših prijedloga nije prihvaćena od strane onih koji odlučuju o tome, a to su, naravno, nositelji funkcija u tijelima javne uprave, na svim razinama, koji, konačno, moraju početi raditi na stvaranju povoljnijih uvjeta za poslovanje.

Povoljno poslovno okruženje i povoljniji uvjeti za poslovanje, mora biti zajednički cilj, i nas gospodarstvenika i nadležnih institucija, jer će se na taj način stvoriti i uvjeti za nove investicije, a samim tim i nova radna mjesta, veće plaće zaposlenika i veći prihodi u proračunskim i izvanproračunskim fondovima, kao i veći standard i ugodniji život svih građana ove države.

Zakonodavna vlast u FBiH se pozitivno izjasnila o “inicijativi 20+5+6”, čekamo izjašnjenje Vlade FBiH, odnosno, izvršne vlasti. Ukoliko bi predložena zakonska rješenja u okviru Inicijative 20+5+6 bila usvojena, koliko bi iznosile uštede za Vašu kompaniju? U koje svrhe biste utrošili sredstva ostvarena tim uštedama?

Bio sam na sjednici Zastupničkog doma Parlamenta FBiH, u travnju 2019. godine, i, naravno, dao bezrezervnu podršku Inicijativi UPFBiH. Na toj sjednici zastupnici su podržali Inicijativu i dali rok od 60 dana Vladi FBiH da se izjasni o prijedlozima iz Inicijative i iste vrati na Parlament na usvajanje. Kako znate, nažalost, od toga do danas nije  bilo NIŠTA: Vlada se nije očitovala o niti jednom prijedlogu iz Inicijative, tako da sam skeptičan po tom pitanju. Nažalost, to je naša realnost ! Sve je politika i bez političara se, nažalost, uvjeti poslovanja ne mogu poboljšati, jer su oni ti koji donose zakone, pravilnike i odluke po kojima je gospodarstvo obvezno plaćati doprinose, poreze kao i neporezne-parafiskalne namete.

Usvajanjem prijedloga iz Inicijative uštede bi bile velike, a ta sredstva bi, prije svega, usmjerio u povećanje plaća zaposlenika.

VL/UGP